Tekoälykokeilut helpottamaan arkea

Uutiset

Kokeilunpaikka.fi-sivustolla haettiin keväällä tekoälyaiheisia pienkokeiluja, jotka parantaisivat arjen hyvinvointia. Asiantuntijaraati on nyt valinnut ehdotuksista toteutukseen pääsevät. Niissä tekoäly helpottaa esimerkiksi lintubongausta, palveluiden löytämistä tai yksinäisyyttä.

Haun teemoja olivat arki hallintaan, enemmän yhteisöllisyyttä sekä ympäristö ja me. Haku oli avoin kaikille, ja ehdotuksia jättivät muun muassa yritykset, kaupungit, korkeakoulut ja yksityishenkilöt. Haun järjestivät valtioneuvoston kanslian Kokeileva Suomi -hanke ja Motiva Oy. Lisätietoja valituista kokeiluista https://www.kokeilunpaikka.fi/fi/tekoalyhaku/

– Tarkoituksemme on kansanomaistaa tekoälystä kaikkien omaisuutta, tukiäly yhteiskunnalle. On hienoa, että Suomessa on meneillään tekoälyohjelman puitteissa useita vastaavia tekoälyn soveltamista edistäviä hankkeita. Tämä on hieno kehityssuunta, kiteyttää Kokeileva Suomi -hankkeen erityisasiantuntija Johanna Kotipelto.

Kokeilut rivakasti käyntiin

Valituille kokeiluille järjestettiin käynnistystilaisuus 19.6., ja kokeilut on tarkoitus toteuttaa lokakuun 2018 loppuun mennessä. Kokeilut saavat toteutuksensa tueksi 3 000–5 000 euroa. Kokeilujen tuloksia odotetaan lokakuun loppuun mennessä.

– Näen tällaisessa arjen haasteisiin vastauksia etsivässä yhteiskehittämisessä toivon säteen länsimaisissa yhteiskunnissa, joissa äänestyskäyttäytyminen on mitä on. Myös digitaalinen alusta on mahdollisuus. Käyttäjäpalautteessa yhteisten asioiden ratkaisemista pidetään tärkeänä ja yhteisenä asiana, iloitsee Kotipelto.

Kokeilun paikka etsii uusia ratkaisuja

Kokeilun paikka -alusta on osa Kokeileva Suomi -hanketta, joka on yksi pääministeri Juha Sipilän hallituksen kärkihankkeista. Hankkeessa edistetään kokeiluja erityisesti kiertotalouden, työllisyyden ja tekoälyn teemoissa. Tavoitteena on löytää innovatiivisia ratkaisuja yhteiskunnan ja palveluiden kehittämiseen.

Demokratian lisäämiseksi Kokeileva Suomi -hankkeessa luotiin yhdessä kokeilijayhteisön kanssa Kokeilunpaikka.fi. Digitaaliselle alustalle on tuotu vuoden aikana jo 450 kokeilua eri vaiheissaan. Kirjautuneita käyttäjiä on jo noin tuhat. Alusta mahdollistaa myös rahoituksen hakemisen ja yhteiskehittämisen.

Jo ensimmäinen kiertotalous-teemainen kokeilu kesällä 2017 osoitti kansalaisten olevan kiinnostuneita ideoiden yhteiskehittämisestä. Tuloksena onnistuttiin löytämään jopa uusia kiertotalouden toimijoita.

– Näyttää siltä, että onnistuimme tekemään pienkokeilujen rahoitushausta yksinkertaisempaa kuin perinteinen hankerahoitus. Myös arjen teemat kiinnostavat enemmän, kuin osasimme odottaa, summaa Kotipelto.

Lisätiedot: erityisasiantuntija Johanna Kotipelto puh. 029 516 0206, johanna.kotipelto(at)vnk.fi

Mitä mieltä sinä olet?

Mitä mieltä sinä olet?