Tekoälykiihdyttämöstä yrityksille lisää kierroksia tekoälyn soveltamiseen

Uutiset

Tekoälykiihdyttämön tavoitteena on saada tekoälyn soveltaminen uudelle tasolle yrityksissä. Hypeä on jo nähty, nyt on konkretian aika, sanoo kiihdyttämön vetäjä Alexander Törnroth.

Teknologiateollisuuden yhteydessä toimiva Tekoälykiihdyttämö on yksi työ- ja elinkeinoministeriön Tekoälyaika-hankkeen toimenpiteistä: hankkeen tavoitteena on vauhdittaa yritykset yhdessä etsimään keinoja tekoälyn hyödyntämiseksi liiketoiminnassa.

Kiihdyttämön vetäjä Alexander Törnroth aloitti työt elokuun alussa: suunnitelmat kiihdyttämön käynnistämiseksi ovat jo hyvässä vauhdissa. Hanke saa vielä kuun loppupuolella lisävahvistusta Antti Poikolasta.

”Suomen tekoälystrategian tavoitteena on luotsata Suomi johtavien tekoälyä soveltavien maiden joukkoon, meidän tehtävänämme on nopeuttaa tähän tavoitteeseen pääsyä”, Törnroth summaa kiihdyttämön taustan.

Tekoälyvalmius selville

Törnrothin mielestä organisaatioiden pitäisi ensin ymmärtää oma valmiutensa tekoälyn soveltamiseen, eli AI readiness.

”On utopistista ajatella, että tekoälyä voisi alkaa soveltaa, mikäli organisaation digi-infra ei ole tarpeeksi kehittynyttä. Vasta kun infra on kunnossa, voidaan alkaa miettiä, mihin eri tarkoituksiin tekoälyä voisi hyödyntää”, hän selventää.

Tekoälyvalmiutta tarkastelemalla voidaan karkeasti tunnistaa kaksi yritysryhmää: ne, jotka eivät vielä sovella tekoälyä, mutta ovat siitä kiinnostuneet sekä ne, jotka tekoälyä soveltavat ja ovat ottaneet sen strategiansa keskiöön.

”Nämä ryhmät kaipaavat aivan erilaisia asioita. Ajatuksena on, että kehitämme tekoälyn soveltamisessa jo pidemmälle ehtineille yritykselle oman vertaisryhmänsä ja palvelukonseptinsa. Siitä kiinnostuneet taas kaipaavat tässä vaiheessa lähinnä tietoa digivalmiuden edistämisestä ja tekoälyn mahdollisuuksista.”

Kiihdyttämön toimintaan mahdollista vaikuttaa

Tekoälystä puhutaan nyt paljon. Mitä konkreettista kiihdyttämö tarjoaa?

”On totta, että tekoälyn ympärillä on paljon hypeä. Ystäväni vertasi tekoälyä osuvasti teiniseksiin: kaikki puhuvat siitä, mutta harva sitä harrastaa”, Törnroth naurahtaa.

”Kiihdyttämön pääasiallisena tarkoituksena ei ole pitää kalvosulkeisia tekoälyn olemuksesta, vaan auttaa organisaatioita löytämään sellaisia konkreettisia tekoälyn sovelluskohteita, jotka istuvat heidän markkinatarpeisiinsa. Asioita tehdään yritysten toiveiden mukaisesti.”

”Ensi töikseni kierrän keskustelemassa mahdollisimman monen eri tahon kanssa kiihdyttämön tarpeista, toimintatavoista ja tavoitteista. Nyt on mainio hetki vaikuttaa siihen, mihin suuntaan toiminta muotoutuu”, Törnroth vinkkaa.

Törnrothin mukaan yritykset kaipaavat alustaa, jossa ne pääsevät keskustelemaan ja sparrailemaan toisiaan. Soveltajille mietitään yrityskohtaisten tapausten perusteella vertaissparrausta: samantyyppisten sovellusprojektien kanssa painivat yritykset pääsevät puhumaan keskenään luottamuksellisesti. Lisäksi tarvitaan erilaisia teknisiä kokeilualustoja, joissa päästään kokeilemaan uusia oivalluksia yhdessä tutkijoiden kanssa.

”Ryhmän on tarkoitus olla avoin, joskin tiettyjä yhteisiä vaatimuksia tullaan esittämään – organisaation koolla ei niinkään ole väliä, tärkeämpää on, että tekoäly on osana organisaation ydinstrategiaa. Siihen tulee myös satsata resurssimielessä”, Törnroth sanoo.

Lisätietoja:

alexander.tornroth(at)teknologiateollisuus.fi

Puh. 040 187 7353

Teksti: Sini Kaukonen

Kuva: Robin Albrecht

Mitä mieltä sinä olet?

Mitä mieltä sinä olet?