Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen osaston ja Reaktorin yhteistyössä järjestämä Elements of AI -tekoälykurssi on saanut valtavan suosion. Kaikille avoimelle verkkokurssille on rekisteröitynyt jo yli 80 000 opiskelijaa. Kurssi esittelee tekoälyn ja koneoppimisen peruskäsitteet sekä sovellukset helposti lähestyttävässä muodossa. Avoin kurssi on yksi Suomen tekoälyohjelman meneillään olevista hankkeista.

– Olen vähän yllättynyt suosiosta. Perustellusti voimme nimittää tätä Suomen suosituimmaksi kurssiksi. Samalla saamme valtakunnan suurimman aineiston oppimisanalytiikan tutkimusta ja verkkopedagogiikan kehittämistä varten, sanoo kurssin vetäjä Teemu Roos, Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen osaston apulaisprofessori.

Teemu Roos. Kuva: Aino Pekkarinen.

Kurssi osa kansansivistystä

Roos nimittää Elements of AI -kurssia kansansivistystyöksi, jonka tavoitteena on lisätä ymmärrystä tekoälystä. Se antaa edellytyksiä osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun aiheesta. Reaktorin mukana olo varmistaa sen, että sisällöt vastaavat teollisuuden käytössä olevia ajanmukaisia ratkaisuja.

Työ on tehty pro bono -periaatteella.

– Kyllä suomalainen yhteiskunta on vielä sellainen, että koetaan kunnia-asiaksi osallistua yhteisen hyvän tukemiseen, kertoo Roos. Hän kiittää myös Nokian hallituksen puheenjohtajaa Risto Siilasmaata, jonka henkilökohtainen panos toi jo alkuvaiheessa uskottavuutta ja näkyvyyttä hankkeelle.

Kurssi niittää kansainvälistä mainetta

Sana englanninkielisestä tekoälykurssista on levinnyt myös kansainvälisesti. Kansainvälisessä mediassa Suomea on kehuttu tekoälyn avoimen opetuksen järjestämisestä ja teollisuuden intressien huomioimisesta sisällössä. Kun vuosi sitten avointa koulutusta ryhdyttiin suunnittelemaan valtionhallinnon ehdotuksesta, ei kansainvälistä kiinnostusta osattu odottaa.

– Suomen tekoälyohjelman ajatuksena on viedä Suomea eteenpäin tekoälyn soveltamisen kärkimaana. Kaikille avoimella tekoälykurssilla olemme jo luoneet tällaista brändiä. Totta kai olemme ylpeitä siitä, mitä olemme saaneet aikaan, toteaa Roos.

Risto Siilasmaa puhui Elements of AI -kurssin kick off -tilaisuudessa. Kuva: Aki Rask.

Ensimmäiset opiskelijat valmistuvat

Helsingin yliopisto ja Reaktor järjestävät näyttävän valmistujaistapahtuman 6.9. kaikille juhannukseen mennessä kurssin onnistuneesti suorittaneille. Kurssin suorittaminen kestää arviolta noin 30-60 tuntia.

– Tiedossa on ainutlaatuinen tapahtuma, kannustaa opiskelijoita kurssin vetäjä Roos.

Elements of AI -tekoälykurssi on tulossa suomen kielellä vielä kuluvan vuoden aikana.

Yliopiston ja Reaktorin yhteistyötä

Elements of AI -kurssin sisältö on saanut alkunsa Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen osaston tekoälykurssista, josta Roos on vastannut liki kymmenen vuotta. Sisältö perustuu viimeisempään akateemiseen tutkimukseen. Yhteistyökumppani Reaktor on vastannut käyttäjäkokemuksen palvelumuotoilusta suuren yleisön tarpeisiin.

Yhteistyö syntyi mutkattomasti, sillä Reaktorilla on useita muitakin strategisen tason yhteistyöhankkeita yliopiston kanssa. Lisäksi Reaktorilla on perinteitä yhteiskunnallisesta vuorovaikutuksesta. Se on järjestänyt aiemmin muun muassa suosittuja lasten koodikouluja.

Lisätiedot:

Teemu Roos, Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen osaston apulaisprofessori, puh. 044 523 1238, teemu.roos(at)cs.helsinki.fi. Kurssitiedot ja ilmoittautuminen www.elementsofai.com

Artikkelin kuvat:

Kuva Teemu Roosista: Aino Pekkarinen

Kuvat kurssin kick of -tilaisuudesta: Aki Rask

Mitä mieltä sinä olet?

Mitä mieltä sinä olet?