Eurooppalaisten yritysten tulisi ottaa tekoäly aidosti osaksi liiketoimintamallejaan, jotta ne voivat menestyä myös tulevaisuudessa. Miten tässä voidaan onnistua?

Kansainvälisen AI Forum 2018 -tekoälykonferenssin panelistit Loubna BouarfaRobert GentzJim Hagemann Snabe ja Jyrki Katainen toivat tähän kysymykseen eri yritysten ja alojen esimerkkejä. Heidän mukaansa on kyse eri asioiden summasta: toisaalta tarvitaan uusia bisnesideoita, toisaalta enemmän yritysten välistä yhteistyötä ja pääsyä dataan.

Keskustelua johdatellut European Political Strategy Centren johtaja Ann Mettler totesi, että tällä hetkellä menestynein tekoälyä hyödyntänyt start up on kiinalainen yritys. Hänen mukaansa Eurooppa tarvitsee paitsi start upeja myös tekoälyn hyödyntämistä perinteisessä teollisuudessa.

Tech unicorns born in Europe -keskustelun panelistit lavalla.

Tekoäly ratkaisemaan ongelmia

Zalandon perustaja ja toimitusjohtaja Robert Gentz kertoi, että yrityksen toimintaa on alusta saakka ohjannut se data, jota on voitu mitata. Tekoälyn käyttö on tällä hetkellä yrityksen toiminnan ytimessä.

– Tekoälyn avulla löydämme asiakkaiden tarpeisiin vastauksia. Tekoälyn käyttö on toki yrityksille rahakysymys, mutta on jopa tärkeämpiä näkökulmia. Tarvitsemme muun muassa uutta osaamista, Gentz painotti.

Jyrki Katainen, Robert Gentz ja Ann Mettler.

Jim Hagemann Snabe koki, että Euroopan vahvuus tekoälyn käytössä voi olla yritysten välisessä b-to-b-liiketoiminnassa – eikä niinkään kuluttajille suunnatuissa ratkaisuissa. Hagemann Snabella on mittava kokemus erilaisista yrityksistä, sillä hän on A.P. Moller – Maerskin hallituksen puheenjohtaja, Allianzin hallituksen varapuheenjohtaja ja Maailman talousfoorumin hallituksen jäsen.

– Lukuun ottamatta verkkokauppaa monet asiakkaille suunnatut liikeideat ovat viihdettä. Ne eivät ratkaise ongelmia. Meillä on Euroopassa jo globaaleja, johtavia yrityksiä, jotka todella ratkaisevat ongelmia terveysalalla, liikenteessä ja energiassa, Hagemann Snabe korosti.

Pääsy dataan auttaa yrityksiä kehittymään

Keskustelijat korostivat yritysten nykyistä parempaa pääsyä dataan ja tiiviimpää yhteistyötä. Tarvittaisiin lisää yhteisiä alustoja sekä yhteistyötä pienten ja suurten yritysten kesken, jotta data saataisiin laajaan käyttöön ja syntyisi yhdessä nopeasti uusia innovaatioita.

Data-analytiikkayritys OKRA Technologiesin toimitusjohtaja ja perustaja Loubna Bouarfa käytti esimerkkinä terveysalaa. Häntä henkilökohtaisesti motivoi yrittämisessä se, että tekoäly on keino kehittää terveydenhuoltoa.

– Tekoäly on kaikkialla. Meidän täytyy lopettaa tekoälystä puhuminen mahdollisuutena ja alkaa puhua siitä, miten se voi muuttaa meidän työskentelyämme. Kolme pääasiaa, joilla pääsemme eteenpäin, ovat avoin data, lisää kokeiluja ja pilotteja sekä enemmän yritysten välistä yhteistyötä, Bouarfa sanoi.

Myös Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen näki terveydenhuollon yhtenä keskeisenä Euroopan mahdollisuutena.

– Kun ottaa huomioon terveydenhuollon koon BKT:stä, siitä saattaa olla hyötyä, kun kehitetään tekoälyn käyttöä Euroopassa. Toinen etumme on liikenne ja energiatehokkuus, sillä maanosamme on sitoutunut Pariisin ilmastosopimukseen, Katainen linjasi.

Loubna Bouarfa ja Jyrki Katainen.

Yritysverkostoista Euroopan vahvuus

Hagemann Snabe toi esille, että paljon valtaa ja liikevaihtoa keskittyy suurille jättiyrityksille. Samalla ne työllistävät entistä vähemmän ja työpaikkoja häviää. Hänen mukaansa Euroopan vahvuus voisi olla verkostoissa, joissa pienet ja suuret yritykset työskentelevät yhdessä yhteisen tavoitteen eteen.

– Mitä jos Eurooppa voisi olla paikka, jossa tekoäly luo mahdollisuuksia kaikille? Me emme tuhoa sitä, mitä meillä on, vaan me edistämme sitä, Hagemann Snabe kiteytti.

Jim Hagemann Snabe, Loubna Bouarfa ja Jyrki Katainen.

AI Forum 2018 -konferenssi järjestettiin Espoossa 8.–9.10.2018. Konferenssi kokosi eurooppalaisia ministereitä, yritysjohtajia ja tekoälyasiantuntijoita keskustelemaan tekoälyn tulevaisuudesta Euroopassa. Konferenssia isännöivät elinkeinoministeri ministeri Mika Lintilä, komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen sekä digitaalitalous- ja yhteiskuntakomissaari Mariya Gabriel. Kutsuvierastapahtumaan osallistui noin 250 ihmistä.

Paneelikeskustelun tallenne

Valokuvia konferenssista

Yleisöä AI Forum 2018 -konferenssissa.

Mitä mieltä sinä olet?

Mitä mieltä sinä olet?