Tekoäly auttaa valmistavaa teollisuutta tuottamaan parempia tuotteita ja palveluja

Blogi

Verkkoon liitetyt hakkuukoneet antavat metsäkoneyrittäjälle reaaliaikaista tietoa koneen sijainnista ja toiminnasta ja käsittelevät puunrunkoja niin, että metsänomistaja saa metsästään parhaan mahdollisen tuoton. Älynostureiden avulla jätteenpolttolaitosten käyttöpäälliköt voivat optimoida polttoprosessia ja maksimoida energiantuotannon. Täysin automatisoiduissa satamissa sadat koneet viestivät saumattomasti keskenään ja siirtävät konttivirrat mereltä tien päälle ja päinvastoin.

Tekoälyä voi hyödyntää käytännössä millä tahansa dataa käyttävällä teollisuudenalalla, eikä valmistava teollisuus muodosta poikkeusta. Jo nyt on nähtävissä, että valmistavassa teollisuudessa on koittamassa uusi aikakausi, jolla verkottuneet, tietopohjaiset ja autonomiset arvoketjut sopeutuvat joustavasti muuttuviin toimintaympäristöihin ja käyttäjien tarpeisiin.

Asiantuntijoita ja yhteistyötä tarvitaan, jotta tekoälystä saadaan hyöty irti

Tekoälyllä voidaan tunnistaa poikkeamia, malleja ja trendejä, jotka auttavat ihmisiä tekemään asiantuntevia, tietoihin perustuvia päätöksiä tai jopa täysin automatisoimaan toiminnan. Ohjaksia pitelee kuitenkin käsissään edelleen ihminen, ei teknologia. Markkinoilla on tarjolla monenlaista tekoälyyn perustuvaa teknologiaa. Jotta tekoälystä olisi hyötyä, valmistavan teollisuuden yritykset tarvitsevat asiantuntijoita, jotka ymmärtävät toimialaa sekä osaavat luoda tekoälyratkaisuja ja tulkita tuloksia niin, että tekoäly todella parantaa päätöksentekoa.

Mullistavaan muutokseen ryhtyminen yksin voi olla hidasta, hankalaa ja tehotonta, ja yritysten muuntamiseen tietopohjaisiksi voi liittyä monia haasteita. Tästä syystä suomalainen huipputeknologian ekosysteemi DIMECC onkin perustanut Intelligent Industry -verkoston, joka tuo yhteen Suomen johtavat laitevalmistajat ja digitaalisten ratkaisujen tarjoajat. Tavoitteena on edistää ja hyödyntää mahdollisuuksia, joita uusi älykkään teollisuuden aikakausi tarjoaa.

Valmistavasta teollisuudesta älykkääseen teollisuuteen

Digitalisaatio voidaan määritellä fyysisessä muodossa olevien tietojen ja toimintojen muuntamiseksi digitaaliseen muotoon. DIMECC:n Intelligent Industry -ekosysteemi keskittyy tämän digitaalisen datan jalostamiseen toimiviksi fyysisiksi tuotteiksi ja palveluiksi. Ympyrä sulkeutuu, kun data muunnetaan fyysiseksi todellisuudeksi. Valmistavan teollisuuden muodonmuutos älykkääksi teollisuudeksi toteutuu, ja entistä parempia ja tehokkaampia räätälöityjä tuotteita ja palveluja voidaan käyttää saumattomasti yhä useammilla tavoilla.

Intelligent industry -ekosysteemi mahdollistaa entistä syvällisemmän asiakastarpeiden ymmärtämisen, koko arvoketjun optimoinnin, automaattisen päätöksenteon ja reaaliaikaiset toimet. Tämän ansiosta yritykset pystyvät saavuttamaan aivan uudenlaisen suoritustason, parantamaan toiminnan tehokkuutta ja vaikuttavuutta sekä löytämään uusia tulonlähteitä.

PwC:n konsultit ennustavat, että tekoälyyn liittyvä kasvu kohentaa globaalia bruttokansantuotetta jopa 16 biljoonalla dollarilla vuoteen 2030 mennessä. Ennustaminen on vaikeaa, mutta varmaa on, että tekoäly muuttaa valmistavaa teollisuutta tavoilla, joita emme vielä pysty kuvittelemaankaan.

Kirjoittaja on Suomen tekoälyohjelman ekosysteemityöryhmän jäsen.

Tietoa kirjoittajasta

Mitä mieltä sinä olet?

Mitä mieltä sinä olet?