Tekoälykiihdyttämön ensimmäinen ryhmä kehittää suomenkielistä puheteknologiaa ja asiakaspalvelua

Uutiset

Elokuussa toimintansa aloittanut Tekoälykiihdyttämö on käynnistänyt yritysten kanssa ensimmäisen ryhmänsä, jossa yhdessä kehitetään tekoälysovelluksia. Tavoitteena on edistää puheteknologiaa ja sen käyttöä erityisesti suomen kielellä tapahtuvissa asiakaspalvelutilanteissa.

– Yrityksillä on suuri kiinnostus kehittää puheteknologiaa omiin tarpeisiinsa. Maailmalla on paljon valmiita malleja, jotka eivät aina kuitenkaan toimi suomeksi toivotulla tavalla. Haluamme, että puheteknologiaa, eli puheen ymmärtämistä ja tuottamista, voidaan jatkossa hyödyntää laajamittaisesti myös suomen kielellä, Tekoälykiihdyttämön johtaja Alexander Törnroth kertoo.

Ensimmäisessä ryhmässä ovat mukana Elisa Oyj, Alma Media Oyj, S-ryhmä ja OP Ryhmä sekä teknologiatoimittajista Curious.ai, Speechgrinder ja Äänicompany.

Yritysten yhteistyö saa aikaan tuloksia

Tekoälysovellusryhmä kestää puoli vuotta ja etenee kolmen viikon jaksoissa. Keskeistä on tiedon jakaminen ryhmän kesken ja yritysten törmäyttäminen: suuret palveluyritykset sekä teknologian kehittäjät on tuotu kiihdyttämössä yhteen.

– On hölmöä, että yritykset yrittävät ratkoa samaa haastetta omin päin. Siksi meillä tehdään hommia ryhmässä. Toiminta perustuu vahvasti vertaisauttamiseen ja
-paineeseen: murheet, haasteet ja onnistumiset jaetaan avoimesti, Törnroth kertoo kiihdyttämön toimintatavoista.

Jokaisella yrityksellä on projektissa omat tavoitteensa. Yksi haluaa kehittää asiakaspalvelua niin, että puheella toimiva asiakaspalvelu olisi auki myös virallisten aukioloaikojen ulkopuolella. Toinen haluaa kehittää uusia liiketoimintamalleja, esimerkiksi palveluiden tilaamista puheella. Kolmas haluaa helpottaa työntekijöidensä arkea tarjoamalla käyttöön uusia työkaluja, jotka hyödyntävät ja ymmärtävät puhetta.

Tekoälykiihdyttämö tukee yrityksiä

Tekoälykiihdyttämön tehtävä on johtaa projektia, tukea yrityksiä ja tarvittaessa hankkia ulkopuolista asiantuntemusta. Toiminnan ydintä on tunnistaa yritysten tekoälyn käyttöön liittyviä haasteita ja tarjota niihin ratkaisuja.

Jotta kiihdyttämön toimintaan pääsee mukaan, yrityksellä täytyy olla laadittuna tekoälystrategia. Yrityksellä tulee myös olla näyttöä aikaisemmista tekoälyhankkeista.

– Ryhmän toimivuuden ja dynamiikan kannalta on tärkeää, että yritykset ovat osaamiseltaan samantasoisia, Törnroth lisää.

Tavoitteena on, että ensi keväänä kiihdyttämössä pyörii useampi ryhmä, joissa autetaan yrityksiä hyödyntämään tekoälyä.

– Kartoitamme juuri mahdollisia aiheita tuleville ryhmille, Törnroth kertoo. – Näen mahdollisuuksia esimerkiksi taloushallinnon parissa ja erilaisten palvelujen personoinnissa. Myös tietyt toimialat, kuten raskas teollisuus ja rakennusteollisuus, ovat erityisen kiinnostavia.

Tekoälykiihdyttämö toimii Teknologiateollisuuden yhteydessä. Työ- ja elinkeinoministeriön tekoälyohjelma on rahoittanut kiihdyttämön toimintaa.

Lisätietoja kiihdyttämöstä: Finland’s Artifical Intelligence Accelerator faia.fi

Mitä mieltä sinä olet?

Mitä mieltä sinä olet?

Yksi kommentti artikkeliin Tekoälykiihdyttämön ensimmäinen ryhmä kehittää suomenkielistä puheteknologiaa ja asiakaspalvelua

  1. Kai Salmela sanoo:

    Varsin mielenkiintoista. Suomen kieli on pieni kielialue ja poikkeaa rakenteeltaan huomattavasti indo-eurooppalaisista kielistä. Tämä on viivästyttänyt suomen kielen koneellista ymmärtämistä verrattuna muihin. Kun kunnollinen kielimoduli saadaan aikaan, ehdotan että se on vapaa kaikkien käyttöön. Näin se saadaan mahdollisimman monen toimijan haltuun ja hyödyntämään suomen kielisiä käyttäjiä mahdollisimman laajasti. Olen myös ymmärtänyt että suomen kielinen moduli todennäköisesti tulee sisältämään keksintöjä, jotka sitten voivat hyödyntää muitakin kieliä, kuten slaavilaisia kielisä paremman koneellisen mallinnuksen kautta. Toivotan parasta mahdollista menestystä tälle hankkeelle ja odotan innolla sen tuloksia.