Suomen tekoälyn tiekartta koostuu neljästä toisiaan kiihdyttävästä positiivisesta kehästä: vastuullisuus ja yhteiskunnallinen keskustelu, esimerkit ja samaistuttavat tarinat, monimuotoinen ekosysteemi sekä organisaatioiden kyvykkyydet. Yhdessä nämä käsittelevät monipuolisesti teknologian leviämisen keskeisiä ​​tekijöitä ja antavat kattavan työkalupakin tekoälyn hyödyntämiseen yrityksissä ja muissa organisaatioissa Suomessa.

Tiekartta pohjautuu asiantuntijatyöryhmän tunnistamiin kehitystarpeisiin sekä aiempaan tutkimukseen innovaatioiden ja teknologioiden leviämiseen vaikuttavista tekijöistä.

Tekoälyn tiekartta Suomelle – Neljä positiivista kehää

LATAA PDF (1920 x 1080px)

Lataa kuva (png)

 

1. Vastuullisuus on sisäänrakennettu kaikkiin kehitysvaiheisiin

Tekoäly ei ole itseisarvo – Suomessa tekoälyllä ratkotaan sosiaalisesti ja ekologisesti kestävän yhteiskunnan kannalta merkityksellisiä haasteita, mikä ruokkii positiivista keskustelua ja edesauttaa tekoälyratkaisujen käyttöä (yleinen mielipideilmasto, poliittinen tuki jne.).

2. Samaistuttavia tekoälytarinoita luodaan ja jaetaan

Päättäjät yrityksissä ja muissa organisaatioissa tuntevat tekoälyn mahdollisuudet ja investoivat uuteen teknologiaan. Investointien myötä syntyy uusia esimerkkejä, jotka julkisen keskustelun ja verkostojen kautta leviävät ja inspiroivat muita investoimaan.

3. Suomessa on monimuotoinen ja avoin tekoäly-ekosysteemi

Toimivaa tekoäly-ekosysteemiä kuvaa mm. tiivis ja kaikille hyödyllinen yhteistyö tutkimuksen, teollisuuden, startuppien ja julkishallinnon välillä. Vilkas ekosysteemi houkuttelee motivoituneita ja taustoiltaan monipuolisia osaajia, mikä puolestaan synnyttää lisää innostavaa tekemistä, investointeja ja onnistumisia.

4. Organisaatiot uudistuvat ja tekoäly on osana jatkuvaa kehitystä

Innostuneet ihmiset organisaatioissa saavat luvan toimia, uskottavuutta ja resursseja. Syntyy ensimmäisiä onnistumisia, joita tehdään näkyväksi organisaatioiden sisällä, ja ymmärrys tekoälystä leviää. Organisaatioissa opitaan arvioimaan tekoälyn sovelluskohteita liiketoimintalähtöisesti ja panostetaan tekoälykyvykkyyksien kehittämiseen tasapainoisesti.

 

Tekoälyn tiekarttaa Suomelle on ollut luomassa joukko toimijoita:  Suomen tekoälykiihdyttämö FAIA Teknologiateollisuus, Vake, TEM, Business Finland, AI Tampere, ETLA, tekoälyn tutkimusorganisaatiot FCAI, VTT ja Aalto-Yliopisto sekä Reaktor ja Silo AI. Työryhmään voi liittyä FAIA:n kautta. Tiekartta on osa State of AI in Finland -raporttia.

Lisätietoja: Antti Poikola, Teknologiateollisuus

 

 

Liitteet

Suomen tekoälyn tiekartta - Neljä positiivista kehää

Lataa PDF

Lataa

Lataa kuvan tekstit täältä

Lataa

Mitä mieltä sinä olet?

Mitä mieltä sinä olet?